logo

KEŞANIN LEZZETİ TESCİLLİ SATIR ETİ
KEŞAN TİCARET VE SANAYİ ODASI

SATIR ET HAZIRLANIŞI


ETİN EN DOĞAL HALİ
Keşan Satır Et’in Tanıtımı ve Ayırt Edici Özellikleri
Satır et 90’lı yıllarda Keşan da yaratılmıştır. Satır Et’i diğer etlerden ayıran en önemli özelliği söz konusu etin Güney Trakya Bölgesinin (Keşan, İpsala ve Enez) doğal ortamlarında yetişmiş olan yonca, kekik, arpa, buğday ve mısır gibi doğada bulunan besinlerle beslenmiş, canlı ağırlığı 40 kg civarında olan kıvırcık ve yaşı doldurmamış süt kuzularından (Kama Kıvırcık Kuzusundan – Ovis Aires) elde edilmiş olmasıdır. Satır Et hazırlanırken karışımın içine tuz dışında (salça, sebze, baharat vb.) hiçbir katkı maddesi konulmaz.
Pişirme
Porsiyonlar haline getirilen Satır Et çift taraflı tel ızgara arasına konulduktan sonra meşe kömürü mangalında kıvamına gelene kadar pişirilir. Pişirme derecesi etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir. Pişirme esnasında çift taraflı tel ızgara birkaç defa çevrilir. Bu sırada etin içinde bulunan yağlar mutlaka mangal kömürüne damlamalı ki, etin tadını ve kıvamını alsın. Pişirme işleminde oluklu veya saç ızgara kesinlikle kullanılmaz.
Servis
Keşan Satır Et’in pişmiş hali porsiyonda %20 gr civarı bir kayba uğrar. Servis yapılırken yanına İpsala’nın meşhur pirincinden yapılan pilav garnitür olarak konur. Mevsimine göre de koyun yoğurdu ile zeytinyağlı çoban salata tavsiye edilir. Satır et sonrasında da yine Keşan’ın meşhur dondurmalı peynir helvası yemek sonu tatlısı olarak unutulmaz bir lezzet sunar.
Pişmemiş Satır Et’in Sunumu
Hazırlanan Satır Et’in pişmemiş haliyle satışa sunulması durumunda; ürün 0 (sıfır) ile +4 (artı dört) derecede ki buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Bu şartlarda muhafaza edilen et iki gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde hemen tüketilmeyen et -18 derecede muhafaza edilerek maksimum 3 ay içerisinde tüketilmelidir.